Jouw pogingen om op te ruimen lijken soms zinloos. Gedurende de dag worstel je met het speelgoed van je kind en ’s avonds plof je moedeloos op de bank. Op die bank liggen allerlei boekjes die vandaag bekeken of gelezen zijn. De ene valt uit elkaar, de andere heeft een paar gevouwen pagina’s, weer een ander is de favoriet van jouw kind en ligt bovenop. Kinderboeken komen en gaan, ze zijn op reis en vinden bij jou thuis nu een fijn station. Maar het is tijd om een aantal boeken weer op reis te sturen, minder boeken betekent minder keuzes en minder opruimen en leidt tot meer ruimte en overzicht, meer rust en meer quality time.

Privé foto Judith

De voorbereiding van de reis doe je samen met je kind. Want natuurlijk kun jij opruimen voor je kind, maar leuker en leerzamer is het om dit samen te doen. Door samen op te ruimen leert je kind veel vaardigheden en kan het, over een tijdje, zelfstandig opruimen. Een van die vaardigheden is keuzes maken. Hoe bepaal je wat je bewaart en wat niet? Wat hoort nog bij mij en waar neem ik afscheid van? Hieronder staat een stappenplan waarmee je de boeken voorbereidt op een reis naar een volgend station of een verlenging van het verblijf.

Allereerst, bepaal samen wat de locatie van de kinderboeken is of wordt. Leest jouw kind boeken beneden in de woonkamer, boven in bed of in een speciaal hoekje op zolder? Wat vindt jouw kind zelf fijn, vraag daarnaar.

Vervolgens bedenk je samen keuze-criteria. Zo’n lijstje kan er zo uit zien als hieronder, maar ieder lijstje is verschillend.

  • Boeken die uit elkaar vallen of gescheurd zijn ga ik weggooien.
  • Boeken die ik te kinderachtig vindt ga ik weggeven.
  • Boeken die ik pas over een tijdje kan en ga lezen ga ik apart leggen.
  • Boeken die ik nu lees, die ik nu leuk vindt zet ik in de kast.

Maak drie ruimtes op de vloer vrij en vertel je kind welke keuzes er zijn: weggooien, weggeven en bewaren.

Verzamel samen alle kinderboeken uit de kinderkamer(s), woonkamer, badkamer, ouderslaapkamer. Maak dan samen de plankjes van de boekenkast of boekenplank schoon. Zet vervolgens een kookwekker of timer op je telefoon op 10 minuten.

Georganiseerde boeken (afbeelding via Pixabay.com)

Laat je kind drie boekjes pakken en vertel dat twee van deze drie boekjes bewaard worden. Is het boekje stuk? Vind je het een leuk boek om te lezen? Kun je daar een ander kindje blij mee maken?

Gaat de wekker? Stop dan met kiezen.  Wat nog niet is uitgezocht doe je de volgende dag en leg je apart, buiten bereik. Zet de boeken van de stapel ‘bewaren’ in de kast of op de plank, bijv. gesorteerd op grootte, kleur of op onderwerp. Vergeet ook de boeken van de stapels ‘weggooien’ en ‘weggeven’ niet. Zet ze niet weer terug in de kast, maar breng ze naar een volgend station. Daar vervolgen ze hun reis.

“Zet ze niet weer terug in de kast, maar breng ze naar een volgend station. Daar vervolgen ze hun reis.”

Blog door Judith, professional organizer bij Hamer Organizing. Kinderboekenweek 2019, Op Reis.

Leave a Reply