Konmari in Nederland

By 5 november 2017Blog

Marie Kondo, wie haar naam niet direct herkent heeft vast geen rommel in huis, want deze Japanse professional organizer/opruimgoeroe is inmiddels wereldberoemd. Haar opruimmethode draait om ‘Spark Joy’. Brengt een voorwerp je vreugde en oprechte blijdschap? Haar boeken zijn inspirerend en hebben ontzettend veel mensen geïnspireerd om met minder gelukkiger te leven. Ook ik vind haar boek prachtig, mijn huishouden heeft zeker ook een vleugje Marie Kondo binnengekregen en er is nog meer de deur uitgevlogen. Gelukkig zijn manlief en kinderen hier wel tegen bestand, en die brengen mij iedere dag ontzettend veel vreugde. Haar boek heeft echter ook een keerzijde. De Konmari methode doe je in een kort tijdsbestek van circa 6 maanden. Grootschalig en eenmalig opruimen. Dit is natuurlijk een prachtig streven, maar ook een enorm groot en perfectionistisch streven. Het bevat een valkuil, want als het je niet lukt, dan denk je; laat maar zitten, dit is té moeilijk, ik kan gewoon niet opruimen. En dat is niet waar! Leg de lat iets lager en je komt al veel verder. Binnenkort meer over Marie Kondo en hoe ik haar methode ook gebruik in mijn werk.

Leave a Reply