Zo ruim je die berg kinderboeken op!

By 29 september 2020Blog

Er was eens… een boekenberg. Een boekenberg in de woonkamer en een lawine met boekjes valt je tegemoet op de slaapkamer. ’s Avonds plof je moedeloos op de bank. Op die bank liggen de boekjes die vandaag bekeken of gelezen zijn. De ene valt uit elkaar, de andere heeft een paar gevouwen pagina’s, weer een ander is de favoriet van jouw kind en ligt bovenop. Kinderboeken komen en gaan, nu zijn ze helemaal fantastisch en straks zijn ze kapot, kinderachtig of nog steeds te moeilijk. Het is tijd om aan de slag te gaan met het organiseren van die boekenberg, minder boeken betekent minder keuzes en minder opruimen en leidt tot meer ruimte en overzicht, meer rust en meer quality time. In deze blog geef ik je een aantal tips om aan de slag te gaan met opruimen… van kinderboeken!

Mijn jongste zoon met zijn (toen) favoriete boekje over Kikker.

De voorbereiding doe je samen met je kind. Want natuurlijk kun jij opruimen voor je kind, maar leuker en leerzamer is het om dit samen te doen. Door samen op te ruimen leert je kind veel vaardigheden en kan het, over een tijdje, zelfstandig opruimen. Een van die vaardigheden is keuzes maken. Hoe bepaal je wat je bewaart en wat niet? Wat hoort nog bij mij en waar neem ik afscheid van?

Allereerst, bepaal samen wat de locatie van de kinderboeken is of wordt. Leest jouw kind boeken beneden in de woonkamer, boven in bed of in een speciaal hoekje op zolder? Wat vindt jouw kind zelf fijn, vraag daarnaar. Vervolgens bedenk je samen keuze-criteria. Zo’n lijstje kan er uit zien als hieronder, maar ieder lijstje is verschillend.

  • Boeken die uit elkaar vallen of gescheurd zijn ga ik weggooien.
  • Boeken die ik te kinderachtig vindt ga ik weggeven.
  • Boeken die ik pas over een tijdje kan en ga lezen ga ik apart leggen.
  • Boeken die ik nu lees, die ik nu leuk vindt zet ik in de kast.

Maak drie ruimtes op de vloer vrij en vertel je kind welke keuzes er zijn: weggooien, weggeven en bewaren.

“Verzamel dan alle kinderboeken uit het hele huis op één plek.”

Verzamel dan alle kinderboeken uit het hele huis op één plek, daar kun je vast een leuk spelletje van maken! En wat vind je van de boekenberg? Valt het je mee? En wat vindt je kind ervan? Maak dan samen de plankjes van de boekenkast of boekenplank schoon. Zet vervolgens een kookwekker of timer op je telefoon op 10 minuten.

Laat je kind drie boekjes pakken en vertel dat twee van deze drie boekjes bewaard worden. Is het boekje stuk? Vind je het een leuk boek om te lezen? Kun je daar een ander kindje blij mee maken?

Gaat de wekker? Stop dan met kiezen.  Wat nog niet is uitgezocht doe je de volgende dag en leg je apart, buiten bereik. Zet de boeken van de stapel ‘bewaren’ in de kast of op de plank, bijv. gesorteerd op grootte, kleur of op onderwerp. Vergeet ook de boeken van de stapels ‘weggooien’ en ‘weggeven’ niet. Zet ze niet weer terug in de kast, maar

En toen? Hoe ziet de boekenkast/boekenplank er nu uit? Veel leesplezier!

Blog door Judith, professional organizer bij Hamer Organizing. Kinderboekenweek 2020, En toen?

 

Leave a Reply