Ooit crashte mijn computer waar ik op mijn slaapkamer spelletjes op speelde en mijn werkstuk voor school typte. Weg, alles weg, het was niet eens de moeite om er iemand naar te laten kijken. Mijn vader mopperde dat ik geen back-up op een floppy had gemaakt. Niet meer voor te stellen toch?!

Digitale informatie (digitaal = verwerkt door een computer) wordt eindeloos gemaakt, opgeslagen, gekopieerd, verzonden, bewerkt, maar bijna nooit verwijderd. Waarom eigenlijk niet? Als je bedenkt dat we onze smartphones bijna niet loslaten en laptops de poort zijn tot communicatie met onze collega’s, is het toch zonde dat we hier vaak geen georganiseerd systeem bij hebben en maar blijven creëren zonder te selecteren. Er lijken geen grenzen te zitten aan digitale opslag. Maar digitale rust is vaak ver te zoeken, een gevoel van controle heb je niet over deze digitale wereld aan mogelijkheden.

Daarom wil ik deze Nationale Opruimweek 2021 graag aandacht besteden aan diverse aspecten van het digitale leven en daar berichten over schrijven.

De Fear Of Missing Out is hierbij voor mij een belangrijk uitgangspunt. Vrij vertaald: de Angst om Iets te Missen; we zijn bang geworden om niet meer overal en alles vanaf te weten. “Heb je het nog niet gehoord dan?”, lijkt niet meer van deze tijd. Besmettingscijfers, notulen, taken-lijsten, aandelen, reviews, aanbiedingen, 1e, 2e en 3e hapje van de baby van de kennis van die collega, foto-reportages van de vogels in de achtertuin… zo maar een opsomming van belangrijk en onbelangrijke informatie die ons dagelijks voorbij flitst.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de digitale wereld in je computer en smartphone. Ruim jij daar weleens op? Zijn er uithoeken waar je nooit komt? Informatie die je liever niet zou willen hebben?

💻 geschreven ter gelegenheid van de Nationale Opruimweek 2021