Controle over je cookies

By 9 juni 2021Blog

Mijn grootste irritatie online zijn wel de pop-up schermpjes met toestemming voor cookies. Soms klik ik klakkeloos op Accepteren en zie ik in de weken daarna reclames voorbij komen voor een product dat ik heb bekeken of een camping waar ik mogelijk naar toe wil in de zomervakantie. Ik heb ook regelmatig dat ik dus die tracking cookies uitvink en vervolgens op Selectie toestaan, op deze manier wordt niet opgeslagen waar ik precies naar heb gekeken.

Cookies, wat zijn het precies? Cookies zijn kleine bestandjes die een website op je computer, smartphone of tablet plaatst tijdens je bezoek aan de website. Er is een onderscheid tussen de functies van deze cookies; functioneel, analytisch en tracking/marketing cookies. Lees meer over de precieze inhoud van de cookies op de website van Veilig Internetten.

In de loop der tijd zijn er ontzettend veel websites die deze cookies hebben opgeslagen, je bent je er niet altijd bewust van. Als je het fijn vindt om wat meer controle te hebben over wat elke website over je weet kun je regelmatig je cookies wissen of beheren.

Per browser werkt dit verschillend en om te voorkomen dat ik hier een hele uiteenzetting schrijf verwijs ik je naar de website van de Consumentenbond met een duidelijke uitleg over het verwijderen van cookies per browser. Tip: wil je niet dat jouw automatisch opgeslagen wachtwoorden worden verwijderd? Laat dan de functionele cookies staan.