Over mij | Judith Berns

Mijn tomeloze opruimwoede komt altijd goed van pas.

Opruimen, organiseren, ordenen, rangschikken en vooral structuur aanbrengen. Ik krijg er geen genoeg van. Daarom maakte ik er mijn werk van.

Het werk dat ik doe komt voort uit hoe ik ben. Opgeruimd, positief, zorgzaam en attent. Met de instelling dat ik een betere versie van mezelf wil worden, leef ik. Ik stoor mij bijvoorbeeld aan zwerfafval. Zo zonde dat dit overal en nergens ligt. Aansluiten bij de lokale zwerfafvalbrigade voelde goed. Niet gek opkijken dus als je me opruimend aantreft in mijn dorp met een hesje aan en een knijper in de hand. Opruimen geeft snel resultaat en een goed gevoel.

Mijn tomeloze opruimwoede en orde scheppen in de chaos komen goed van pas en zijn bij mijn opdrachtgevers heel gewild.

Judith Berns-Stouthamer

Hoe iets beter, sneller, efficiënter, met minder moeite en meer plezier kan is ook wat mij bezig houdt. Als een knopje dat vanzelf aangaat. Processen eenvoudiger inrichten is dan ook één van mijn kwaliteiten; zorgen dat zaken logisch en praktisch verlopen. Structuur brengen, systemen bedenken… helemaal aan mij besteed. Ik breng rust, ruimte en overzicht. En help hiermee mensen die omkomen in wat ze te doen hebben, geen overzicht hebben en overlopen. Dan krijgen ze weer grip op hun werk.

Iedereen moet zijn werk inrichten. Je werkorganisatie neem je altijd mee, waar je ook gaat. Een andere omgeving of baan zoeken is niet altijd de beste oplossing. Kijken wat je zelf kunt doen is enorm helpend; ‘Hoe is mijn werk anders in te richten?’ Daar eens rustig naar kijken schept mogelijkheden en levert grip op wat er gebeurt. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Mensen willen – net als ik – graag méér doen van wat ze leuk vinden en minder van wat ze niet zo leuk vinden.

Hoe het zo gekomen is, dat onvervalste opruimen en ordenen?

Ik denk dat er een zaadje geplant is door hoe mijn opa leefde. Mooie spullen verdienen aandacht vond hij. Kwaliteit boven kwantiteit, was zijn motto. Zijn allermooiste beeldje plaatste hij enkel en alleen op de piano. Volop in de spotlight. Alle overbodige dingen liet hij weg. Dat boeide mij.

Als kind speelde ik met vriendinnen en voor vertrek ruimde ik steevast de boel op; knuffels op een rij, barbies aangekleed en bij elkaar. Ook nog even het bed recht trekken. Achteraf denk ik dat vooral ouders heel blij waren met mijn opruimspeel-bezoek.

Dat opruimen zat er dus al vroeg in. Ik vind het gewoon leuk, al begrijpt niet iedereen dat. In een gezin met 3 kinderen, een man met een onregelmatige baan en een huishouden is opruimen, systemen bedenken en plannen ook nog eens aan de orde van de dag. Zonder structuur en overzicht zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe.

De herfst is mijn favoriet, seizoen van loslaten en gezelligheid

Ik ben een echte theeleut en de herfst is mijn lievelingsseizoen. Niet geheel toevallig; een periode van loslaten en opruimen. Op mijn lijf geschreven en passend bij hoe ik werk; ontspullen, ordenen en kijken hoe het makkelijker of beter kan.

En dan mijn dromen

Het zal je niet verbazen dat ik droom van een Tiny House. Een huis met veel kamers is hartstikke handig en praktisch met ons gezin. Maar zodra het kan gaan wij kleiner leven; in een Tiny House of een appartementje. Zo weinig mogelijk spullen verzamelen probeer ik nu al. Tekeningen van mijn kids bijvoorbeeld? Foto maken en weg ermee. Zo houd ik het overzichtelijk. Mijn missie is dat mensen minder spullen bewaren. Dat voorkomt een hoop chaos en ellende, daarvan ben ik overtuigd.

Samenwerken met mij

Samenwerken met mij is vooral praktisch van aard. Er is veel te leren, maar wat ik vooral doe is luisteren naar waar jij tegenaan loopt. ‘Hoe lossen we het op?’, is dan mijn leidraad. Het voordeel is dat ik uit de inhoud blijf. Van onschatbare waarde. Ik heb oog voor detail maar uitzoomen doe ik net zo graag; vragen stellen die er toe doen. Mijn inzet is altijd maatwerk, persoonlijk en praktisch. Zodat je zelf aan de slag kunt en ik na een tijdje niet meer nodig ben.

Eens kennismaken en samen kijken hoe er meer grip en overzicht kan komen?
Ik ontmoet je met plezier!